neděle 13. února 2011

Nokia bude pohlcena Microsoftem ?

Nedá mi to, se nevyjádřit k mnohonásobně probírané zprávě o vyhlášené spolupráci Nokie a Microsoftu.

První co mne napadá je, že jsme tímto krokem, jako evropané přišli o posledního nezávislého výrobce dobrých telefonů. Ještě před časem bych napsal špičkových telefonů, ale doba pokročila a zlaté časy Nokie jsou ty tam, bohužel, například Nokia E71 byla výborný telefon a měl jsem ho moc rád.

Co říci k samotné "spolupráci," osobně si myslím, že to nebude rovnoprávná spolupráce z obou stran. První housle bude hrát Microsoft zastoupený v Nokii jejím novým CEO Stephenem Elopem. 
Když tento člověk do vedení společnosti nastoupil, psal jsem na Twitter, že se těším na Nokie s WP7 spíše jako recesi, nečekal jsem, že to tak skutečně a hlavně tak rychle dopadne. 
Elop nastoupil do Nokie v září 2010 a jak uvedl Steve Ballmer na prezentaci spolupráce, začali spolu jednat už v listopadu !!! 

Nevím jak Vám, ale mě to malinko připadá jako nasazení záškodníka :-) 
Vůbec se nedivím, že Nokii závratně klesají akcie a začínají se množit hlasy, které žádají vysvětlení jak se Stephen Elop na pozici CEO v Nokii vůbec dostal. ( úplně první neFin, takhle vysoko )

Uvidíme jak se věc Nokia / Microsoft vyvine, ale mám z toho celkem špatný pocit. Hlavně když koukám na videa a připadá mi, že Elop mluví spíše za Mirosoft než za Nokii, kde je teď CEO.

Protože však nechci končit pesimisticky, třeba tohle se mi opravdu líbí a pokud budou nové produkty takové, tak Nokia bude mezi výrobci komunikátorů, kteří dělají WP7 phone celkem vyčnívat.


 Co myslíte, bude se líbit ? 

2 komentáře:

  1. Já si myslím že toto spojení zatím moc nefunguje, svědčí o tom propad akcií Nokie o 15%(4,4 milionu eur), ale snad se to zlepší... Jinak jsem rád že konečně zmizí mnou nenáviděný Symbian.

    OdpovědětVymazat
  2. ad E71 - jeden z nejlepších telefonů, co jsem měl (ačkoli jsem teď na androidu). Ad to spojení - myslím, že to Nokii asi zachrání kejhák, ale ten kdo vytěží více bude MS. Nokia by se měla zaměřit na stavbu universálního železa, jak o tom psal pooh.
    Držím palce v blogování;)
    s_m

    OdpovědětVymazat