neděle 12. února 2012

Linuxové jádro 3.2.5, procesory Sandy Bridge a spotřeba

Článek volně navazuje na předchozí, kde jsem se zabýval vysokou spotřebou Linux kernelu 3.1.x běžícího na platformě Intelu, konkrétně rodiny Sandy Bridge mobile. Distribuce, kterou používám, se nezměnila a je to stále Fedora 16 64bit.

Vracím se k tématu, protože po vydání kernelu 3.2.5 došlo k vypuštění informace, že tento obsahuje patch, který upravuje nastavení ASPM a snižuje tak spotřebu linuxového jádra. Tolik k teorii, co ukáže praxe následuje.

Testování probíhalo následovně, notebook jsem nabil vypnutý na 100%, následně jej zapnul a nechal nabootovat do systému, až poté došlo k vypojení nabíječky. Měření jsem ukončil při 10 %, kdy se nabití baterie označí jako kritické.

Jas displeje byl nastaven na 30% a jediné dva programy, které běžely, byl Chokoq na pozadí, který každých 10 minut načetl timeline Twitteru a Chrome na popředí, kde jsem každou pátou minutu načetl jinou stránku. V Chrome mám aktivní Adblock a nenačítají se mi tedy flashové reklamy aby nezatěžovaly systém. Notebook byl připojen k síti pomocí wifi síťovky a bluetooth modul byl deaktivován.

Vypínání a pohasínání monitoru bylo také vypnuto, takže jas zůstával trvale na 30%. V USB portech nebylo nic zapojeno a podsvícení tlačítek klávesnice mám nastaveno na 30 sekund od posledního dotyku. Žádné další periferie nebyly připojeny.

Testovaný notebook je HP Probook 5330m v konfiguraci na screenu.


A jak to vlastně dopadlo ? Myslím, že než složité popisování, poslouží lépe pár snímků ze statistiky napájení.

Začněme teplotami, ty jsem odečítal přímo z terminálu, pomocí lm-sensors a oscilovaly mezi 58 až 68 st. Podle aktuálního zatížení systému, přičemž notebook má v biosu nastaveno, že až do 64 stupňů má vypnutý ventilátor CPU, zapíná se jen po překročení této hranice a po poklesu pod 60 st. se zase vypne. Bohužel toto nelze měnit. 


Následuje spotřeba systému v časové ose a profil vybíjení. Výkyvy spotřeby relativně odpovídají načítání stránek v Chrome, až na pár výjimek.



No a poslední otisk může být jen jediný a vlastně nejdůležitější že všech, je to samozřejmě čas, po který vydrží notebook pracovat na baterii. Baterie není, díky konstrukci notebooku, nijak velká, má pouze 42 Wh, ale i s touto malou kapacitou se dá pod Windows 7, při použití šetřících funkcí, dostat při "stejné" činnosti a nastavení na 4 hodiny výdrže. 



No a jak to dopadlo při použití Linuxu s jádrem 3.2.5,  které slibuje nižší spotřebu ? Bohužel takto, ani polovina toho co jsem dal na Windows.


Bohužel, ani použití jádra 3.2.5 se neukázalo, alespoň u mne, jako nijak přínosné a spotřeba systému je stále o mnoho vyšší, než když notebook běží pod taktovkou Windows 7 64 bit a pokud ho srovnám s jádrem 3.1.x, které jsem testoval minule, nenacházím ani tady žádné zlepšení.

Co dodat, snad jen to, že řešení tohoto problému se neskutečně táhne, minimálně už rok a je docela depresivní. Pokud by mne mělo něco přesvědčit abych od Linuxu odešel jinam, pak rozhodně tohle, protože procesory rodiny Sandy Bridge jsou dnes již běžné, škoda že se spotřeba nedaří dostat níže.

6 komentářů:

  1. Mám asi tři roky starý Asus F3L. Měl jsem na něm Ubuntu. Když jsme ho vytáhl ze zásuvky, tak okamžitě zdechl. Tři týdny zpět jsem tam nainstaloval Debian Squeeze. Teď, když notebook vytáhnu ze zásuvky, na baterku něco vydrží - nezkoušel jsem kolik. Otázka je, čím to je...

    OdpovědětVymazat
  2. +Adve Zajímavé, nekoukal jste co to psalo v Ubuntu o baterce a napájení ? To se mi ještě nestalo :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud tvuj ntb nebyl postizen chybou v ASPM tak se to do spotreby nepromitne. Daleko vetsi usporu bych cekal od RC6 power-saving ktera jeste neni uplne odladena a na nekterych systemech dela paseku ale co tak sleduji tak se na ni intenzivne dela. Muses ji zkusit aktivoval parametrem kernelu i915.i915_enable_rc6

    http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTA1NzA

    OdpovědětVymazat
  4. Vic o tom taky tu:
    https://wiki.ubuntu.com/Kernel/PowerManagement/PowerSavingTweaks

    OdpovědětVymazat
  5. Zajimave, ale neco mate spatne. Na notebooku Lenovo X220i pri nastaveni i915.i915_enable_rc6 a vsech dalsich sporicich mechanismu (viz. http://www.thinkwiki.org a www.lesswats.org) v _idle_ dosahuji cca 6W. Zmena po nasazeni 3.2.5 byla cca 1W dolu => ASPM funguje.
    Kompilace kernelu je pak samozrejme neco jineho...

    OdpovědětVymazat
  6. Dvě doporučení. Jednak zkuste, co se spotřebou udělá kernel parametr pcie_aspm=force, já ho i na 3.2.5 pořád potřebuji. Pro zapnutí maximálně úsporného režimu použijte "echo powersave > /sys/module/pcie_aspm/parameters/policy" (zkontrolujte, zda se nastavení skutečně změní).

    Pokud to BIOS umožňuje, zkuste vypnout hardwarovou virtualizaci a povolit RC6 (viz příspěvek výše). Poslední revizi Intelích patchů pro RC6 lze nalézt zde (http://lists.freedesktop.org/archives/intel-gfx/2012-February/015075.html), zda je lze aplikovat i na jádro řady 3.2 netuším.

    OdpovědětVymazat