sobota 16. března 2013

Hrátky s operáky. Fuduntu, aneb Gnome 2 žije!

Je to už drahná doba, co jsem napsal poslední hrátky s operáky, přesněji 10.12.2011 to byla Fedora 16.

Důvod je prostý, od té chvíle co jsem do počítače nainstaloval a nastavil Fedoru, jsem nenašel jediný popud hledat a testovat jiné distribuce. Fedora mi prostě sedla a tak jsem ze šestnácky přešel na sedmnáctku a zase to bylo dobré. No a pak přišla Fedora 18, někdo ji chválí, někdo kritizuje a u mne zase vyvolala zase chuť zkusit něco jiného :-)

Náhoda tomu chtěla a přímo na českých stránkách Fedory jsem našel noticku o moderním distru, postaveném na Fedoře, ale jdoucí si svou cestou. To mně zaujalo, zvlášť po tom, co jsem se dočetl, že používá Gnome 2. Ke stažení je 32 i 64-bitová verze.

To distro se jmenuje Fuduntu a zcela si mně, po cca dvou týdnech testování získalo. Je to moderní rolling release distribuce, která je optimalizovaná pro chod na přenosných zařízeních (notebooky, netbooky) a podle jejích tvůrců, dokáže prodloužit dobu chodu na baterie až o 30%. Má svěží a pro mne i moderní vzhled a běží, věřte, nevěřte, na Gnome2!

Plocha po první instalaci Fuduntu. Obrázek z fuduntu.org

Přestože Fuduntu vychází z Fedory, jde si svojí cestou a to je opravdu dobře, nepřešlo například na instalátor Anakonda /což je pro mne skutečně velké plus/ ostatně starší instalátor pracuje dobře, tak proč to měnit.
Další změna je, že nenajdeme spiny s jiných grafických prostředí, máme jen jedno kterým je GNOME2, ale vadí to když je to moc příjemné a dokonale vyladěné?

Je to tam, GNOME 2.32.0
Gnome 2 je hned po nainstalování Fuduntu "vybaveno" možností zvolit si efekty desktopu, kde si v Compizu můžet zapnout efekty typu plochy na kostce, nebo jej úplně vypnout a pomoci tak starším, méně výkonným strojům, na které je tohle distro jako dělané.



Jako plus vidím, že ihned po nainstalování máme k dispozici i povedený  Cairo-dock, do kterého si můžeme naskládat nejpoužívanější aplikace a mít je tak hned po ruce, bez nutnosti hledání ve struktuře aplikací. Další doplňky jsou také zajímavé, zmíním například jednoduché doinstalování Steamu a dalších služeb.

Cairo-dock, už mnou upravený
Samozřejmě jsem se zajímal i o avizovanou lepší spotřebu oproti jiným distribucím a musím uznat, že na tom skutečně něco je. Můj HP ProBook 5330m s opravdu maličkou baterií, mi při běžných úkonech, jako brouzdání po webu, na pozadí spuštěném Twitter klientovi Hotot a práci v LibbreOffice, vydrží o cca 25% déle něž ve Fedoře 17 a spotřeba je na pěkné úrovni.

Zátěž baterie za cca 1,5 hodiny

Fuduntu je prostě nenáročný, rychlý a uživatelsky velmi příjemný Linux, který splňuje všechny požadavky na každodenně používaný OS, který si jde svojí cestou a nesnaží se obsáhnou všechno pro všechny. Jeho stabilita a rychlost je příkladná, nezaznamenal jsem za celou dobu používání, jedinou hlášku o chybě, nebo jakýkoliv pád.  

Ke skvělému GNOME 2 se přidává nový kernel 3.7.9.-2 a předinstalované aplikace jako Gimp 2.8.2, Thunderbird 17.0, Firefox 17.0, Chromium 23.0.1271.97, VLC 2.0.5, Xorg 1.12 a LibbreOffice. 

Pokud uznáváte hlášku "pokud to není rozbité, neopravuj to!" míněno ve spojení s Gnome 2, starším, ale naprosto funkčním instalátorem, /sorry Fedoro s Anakondou, ale já musel/ a dalšími drobnostmi, pak určitě Fuduntu alespoň vyzkoušejte, opravdu za to stojí!

Moje Fuduntu 2013.2

V jednoduchosti je prostě síla a Fuduntu to naplňuje beze zbytku. Jeho slogan "Punny name, serious distro!" prostě sedí.



Edit 20.4.2013 

Bohužel to vypadá, že s FUDUNTU to nakonec nebude tak veselé, protože podle všeho končí verzí 2013.3, která bude podporována do září a pak šmitec.

http://www.fuduntu.org/blog/2013/04/15/fuduntu-team-meeting-held-on-april-14-2013/

Škoda povedeného distra, ale třeba autoři vymyslí něco podobně šikovného mimo systemd, které vývojářům nevyhovuje.

4 komentáře:

  1. Musím říct,že jsi mě tímhle už dřív, co jsme se o tom bavili, docela nadchnul, takže jsem si Fuduntu nainstaloval do virtualu a brzo půjde na hlavní desktop. Je to opravdu velmi povedené a vyladěné. Konečně někoho napadlo udělat distribuci pro lidi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Fedora je taky distro pro lidi, ale tohle se mi teď zalíbilo víc. Vydržím minimálně do Fedory 19 :-)

      Vymazat
  2. Taky jsem tím byl nadšený a hned ho hodil na můj DELL Vostro 1220. Chci se zeptat, jestli ti při provozu na baterii funguje myš v USB portu?. Já když jedu na baterku, tak můžu používat jenom touchpad. Pár problémů jsem po instalaci měl, ale s pomocí wiki a fóra jsem si dal všechno víceméně dokupy a teď řeším ještě tuhle úspornou featurku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do dneška jsem si toho vůbec nevšiml, při provozu na baterky myš vůbec nepoužívám, snažím se vydržet co nejdéle, ale máš pravdu, nejede mi to taky. To je trošku rozporuplná fičura, že?

      Vymazat