pondělí 11. července 2011

Desire HD vs. Nexus S

Jsem uživatel smartphonu HTC Desire HD, jsem relativně spokojený uživatel.

Telefon využívám poměrně intenzivně a zatím jsem nezaznamenal větší problémy. Nabíjení každý večer, které označuje můj kamarád, za závadu pro mobil největší, jako závadu nevidím. :)
Jsem ale strašný šťoura a hračička a tak bych nejraději měl každý měsíc mobil jiný, vlastně nejen mobil.

A tak, když mi na DHD přestal fungovat proximity senzor a telefonování se tak stalo poměrně zajímavou loterií, kterou aplikaci si zrovna uchem spustím tentokrát, začal jsem hledat náhradu.
Původně jsem si myslel, že systém jen neustál přechod OTA aktualizací na Android 2.3.3, protože zhruba v té době se závada projevila, ale provedený hard reset na výchozí hodnoty nepomohl a bylo jasné, že mobil musí na opravu.

Bez mobilu to dnes nejde, u mne to nejde bez smartphone, to je bohužel fakt. Nastalo tak vymýšlení co po dobu reklamace používat, pokusil jsem se o Nokii E72, ale ta se mi během nastavování a instalací aplikací, které používám, dvakrát kompletně zasekla a to rozhodlo.
Plocha na Desire HD

Vždy mě lákaly Nexusy od Google s čistým Androidem, bez všech nadstaveb a podporou od "výrobce" operačního systému. Už na DHD jsem používal Go Launcher a měl vypnuté vše co z nadstavby HTC Sense šlo, takže nakonec vypadala moje plocha tak jak je vidět na obrázku vpravo.

Vzal jsem si tedy nakonec Google Nexus S /i9023/ z evropské distribuce a zabydlel se v něm. Po dobu reklamace Desire HD ho budu používat a pak se rozhodne, který půjde z domu a který si nechám v kapse.

Moje subjektivní dojmy z používání obou telefonů popíšu zde, tohle bude tedy přímé srovnání uživatele v pár základních bodech.

1. DISPLEJ

Srovnání displejů je velmi jednoduché, Nexus S má i přes stejnou výrobní technologii, tedy SLCD, nesrovnatelně lepší displej "pro oko", nevím čím to je, ale je to prostě tak ! Podání barev, hlavně černé a i viditelnost na slunci je úplně jinde. Zde je HTC poraženo na plné čáře a nezachrání to ani se svými 4,3" oproti menšímu 4" displeji na Nexu  S. Připadá mi, jako by u DHD byla pod krycím sklem jedna folie navíc, jinak to nedokážu popsat. Prohnutá konstrukce displeje Nexusu neznamená pro mne žádnou výhodu, je to jen efektní.

2. KONSTRUKCE

Kontrukce přístrojů je úplně jiná, zatím co HTC u DHD použilo unibody konstrukci s hliníkovým tělem a nasunutými platovými krytkami antén, Nexus S je kompletně plastový. Osobně je mi sympatičtější konstrukce DHD, plasty na NS mi připomínají plastovou krabičku na mýdlo, kterou jsem nosil do základky na plavání, navíc jsou plasty lesklé a tím samozřejmě plné otisků prstů, brrrr.
Konstrukce z hliníku má také svoje mouchy, ale člověk má pocit že drží v ruce přístroj, ne hračku.
Tím že je Nexus S kompletně platový je sice lehoučký, ale nepřipadá mi to úplně jako výhoda, protože se stále musím osahávat, zda ho mám, DHD je v kapse prostě cítit. 
Nexus má zapínací tlačítko z boku přístroje a tím je dost limitované používání pouzder typu "kapsička", protože po nasunutí do těsného pouzdra dojde ke stisku tlačítka a při jeho delším držení se mobil vypíná, nebo vyvolá dialog profilů. Na DHD je tlačítko na horní hraně, tam žádný problém není.
Co se týká ovládání a držení v ruce, je DHD skutečně na hraně co se ergonomie týče. Nejsem prcek, ale na 4,3" displeji mám problém při ovládání jednou rukou dosáhnout na horní levou stranu, jinak se mi DHD drží poměrně dobře, tedy mohlo by být o pár milimetrů užší :)
Nexus S padne díky menšímu displeji a baculatému tvaru lépe do ruky, o tom žádná, ale plastová záda jsou naprosto hladká a člověk má pořád pocit, že mu telefon z ruky klouže pryč. Ovládání jednou rukou je díky menšímu displeji výborné.

3.VÝKON

Oba smartphony mají jednojádrový procesor o taktu 1 GHz, Nexus má 512MB a DHD 768MB RAM. Výkon je pocitově u obou velmi dobrý a nedochází, po update DHD na Android 2.3, k zásekům a zpomalování, podotýkám, že u DHD nepoužívám Sense. 
Samozřejmě jsem testoval oba telefony i v běžných testovacích programech, tedy Linpack a Quadrant standart a přesto že jim nepřipisuji téměř žádný význam, jsou výsledky zajímavé. Zatímco DHD má v Linpacku vždy okolo 40 MFLOPS, Nexus S jen okolo 17 MFLOPS, čím to je netuším. V Quadrantu je výkon víceméně srovnatelný.
Na Nexusu se mi občas stává, že když telefon opravdu trápím a dochází operační paměť, ukončí si i zamčené aplikace, třeba Tweetdeck, který pak nenotifikuje, to se u DHD se 768 MB opravdu nestává.
Při běžném používání jsou si však oba stroje rovnocenými soupeři a fungují dobře.

4.BATERIE

Baterie v DHD je kapitola sama pro sebe, 1230 mAh je na 4,3" displej a 1 GHz CPU proklatě málo, nabíjení každý večer když pracuji a každý druhý když lenoším, je prostě fakt. Nexus S má baterii 1500 mAh a jen 4" displej, můj předpoklad o delším cyklu nabíjení se však nepotvrdil, nabíjím úplně stejně, každý večer.
Nexus S má asi výdrž o něco větší, ale dva dny stejně nedá a tak večer putuje na nabíječku také, je jedno jestli s 30 % u DHD, nebo se 40% u Nexusu. Ráno mám jistotu, že oba začnou budit :)

Baterka nebo spíše měřící elektronika na Nexusu S má jednu zajímavou, ale nepříjemnou vadu, telefon nelze dobít na hodnotu 100%, i po celonočním nabíjení, nebo i když leží na stole a sleduji to, na ukazateli procent nabití svítí hodnota okolo 94 až 96, nikdy však více a telefon je "plně" nabit. Chápu, je to jen chyba měření, ale je to přinejmenším podivné, hlava mi nebere proč už to dávno neopravili. Není to jen můj problém, ale obecný problém Nexusu S.

5. FOTOAPARÁT

Foťák u DHD nebýval nic moc, ve středu byl narůžovělý flek a fotky nebyly dobré, s updatem na Android 2.3.3 se však toto hodně zlepšilo a fotky jsou mnohem lepší. Navíc má možnost ostření do bodu, kam tapnu na displeji a má i digitální zoom, já vím, to je jen výseč z fotky zvětšená na celý displej, ale je tam. Blesk je simulován dvěma LED diodami a rozlišení je 8 Mpix. Fotky jsou 16 : 9 a jsou tedy zobrazeny při prohlížená na celém displeji telefonu.

Fotka z Desire HD
Naproti tomu foťák v Nexusu nemá nic z výše popsaného, ani ostření kam si ťuknu, ani zoom, prostě jen spustím, smáčknu spušť, ono to někam zaostří a cvak. Blesk má jednu LED diodu, je to dost znát když je šero a rozlišení je 5 Mpix. Výsledné fotky nejsou špatné, tedy pokud je dobré světlo, ale osobně si myslím, že DHD s Androidem 2.3.3 fotí lépe. Fotky jsou 4 : 3 a při prohlížení na displeji jsou okolo nich černé pruhy.
Fotka z Nexus S


6.CITLIVOST NA SIGNÁL

S příchodem Androidu 2.3.3 mi na DHD sice narostla trošku výdrž na baterku, ale šel dolů výkon wifi a to celkem rapidně. V bytě, kde jsem měl dříve signál téměř naplno, nyní mám místa (ložnice) kde signál wifi vypadává a je velmi špatný. Nexus S má příjem wifi, ale i 3G signálu lepší. V místě, kde jsem s DHD měl jen EDGE připojení a abych mohl v klidu volat, musel jsem vypínat 3G síť protože docházelo k neustálému přepínání 2G/3G a tím rozpojování hovorů, jede Nexus na 3G bez problémů, nemá sice plný signál, ale dokáže si ho podržet. Wifi funguje i v ložnici, ne sice úplně dobře, ale funguje :) Zde se projevuje asi to, že je plastový, přeci jen kousky kudy může DHD "koukat" na signál jsou nepoměrně menší.

7. VERDIKT

Cítím, že předchozí řádky vyznívají pro Nexus S dost kriticky a moje volba je jasná, ale tak tomu zdaleka není. DHD se z reklamace nějaký pátek nevrátí a bude čas abych se s Nexusem více skamarádil. Pořád je ve hře nádherný displej s výtečnou čitelností na slunci a okamžité OTA aktualizace od Google, má prostě svoje kouzlo. Zatím nehážu flintu (Nexus) do žita a uvidíme co nakonec prodám a co mi zbude v kapse.

* Poprosím Vás, kteří tento článek přečtete až sem, okomentujte mi jaký by jste si nechali Vy a proč :) * 

Děkuji !


EDIT 23.7.
Po delším rozhodování je vybráno. Desire HD jde do světa a v kapse mi zůstane Nexus S. Rozhodování to bylo docela těžké, tak snad jsem zvolil dobře, čas ukáže ! 


4 komentáře:

  1. Nexus S, kvůli neuzamčenému bootloaderu a pravidelným aktualizacím. Navíc je to telefon, který určuje standard u ostatních výrobců. A pak ono se těch 10% u baterky nezdá mnoho, pokud je člověk blízko zásuvky, ale ve chvíli kdy se někam vyrazí, GPS, displej, navigace etc. Se budou velmi hodit.

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně bych si nechal "pure Google", tedy Nexus. Na XDA máš větší základnu a navíc dostane (zřejmě) update na Ice Cream Sandwich. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak přesně tímhle rozhodováním jsem si prošel minulý týden, to je až neuvěřitelné, jako bych to psal já :O) Dnes jsem si z pošty donesl Nexuse S a DHD pouštím do světa... Tak jak teda hodnotíte své rozhodnutí s odstupem třech měsíců? Neudělali jsme hloupost? Nešli jsem o třídu níž? Daniel

    OdpovědětVymazat
  4. řeším stejné dilema.... a já na vás snad dám a udělám to samé:)

    OdpovědětVymazat