čtvrtek 28. července 2011

Mých 20 dní s Google Nexus S


Tento článek bude volně navazovat na předchozí "Mých 14 dní s HTC Desire HD".

HTC Desire HD mne nadobro opustil a na jeho místo přišel Google Nexus S. Pokusím se sepsat důvody, které mne k tomuto kroku vedli a jak jsem nakonec spokojen.

Na DHD mě prakticky vadila jen jedna věc, tou byla všudypřítomná nadstavba Sense. Přesto, že jsem používal jiný launcher, (Launcher Pro Plus a později GO Launcher EX) nešlo se Sense úplně zbavit jinak, než ROOTem telefonu a nahráním jiné ROMky.
To jsem dělat nechtěl, dělal jsem to kdysi na všech HTCčkách co jsem měl s WIN 6.x a na každé uvařené ROMce byly vždy nějaké problémy. Tehdy mě to docela bavilo a dokázal jsem za víkend flashnout dvě odlišné ROMky, hrát si a hledat limity.
Dneska už je to trošku jinak, za prvé už nemám ani zdaleka tolik času a za druhé už mě to zase až tak nebaví. Mám telefon hlavně na práci a jako bránu na webové služby a měnit ROM každý týden/měsíc už dělat nechci.  
Ufff, nikdy bych nevěřil, že tohle napíšu ....... asi už fakt stárnu nebo co :-)

Vůbec nechápu, proč HTC doinstalovává do svých ROMek vlastní verze aplikací běžně obsažených v čistém Androidu, nebo volně stažitelných z Marketu, navíc stojí všechny za starou bačkoru (osobní názor) a hlavně NEJDOU ODINSTALOVAT !!! Chci si sám rozhodnout co si do telefonu nahraji a jak ho budu používat. Bytostně mě vadilo, že polovina RAM je stále zaplácaná aplikacemi od HTC, které se svévolně pouští a žerou mi strojový čas a baterku. Jako příklad uvedu aplikaci "Akcie" a "Facebook" ani jedno jsem nikdy nepoužil, ale v paměti to viselo neustále. Bylo toho maličko víc, třeba HTC Galerie, ale jako příklad myslím stačí.

Řešením tohoto problému je jednoduché a funkční, kup si čistýho Androida vole !

OK. Koupil jsem ho a zabydlel se v něm, po pár dnech nejistoty, kdy telefony ležely vedle sebe na stole, větší displej, víc RAM, slot microSD karty a STAVOVÁ LED ! u DHD, jsem rozhodl a Nexus vyhrál. Jasně není to dokonalý stroj, naopak, absence ledky za 5 korun a plastová konstrukce mě fakt vadí, ale je to více než dostatečně vyváženo přímou podporou Google pro telefony Nexus (vždy první aktualizace a nejnovější Android) a hlavně úplně krásně čistým systémem.

Vím, že spousta lidí si ťuká na čelo, že widgety v Sense jsou skvělé, pár kamarádů, už mi naznačilo, že jsem vůl :-), ale já to takhle přesně chci. Mám v telefonu jen to co používám a vždy se můžu svobodně rozhodnout, co odinstaluji a co si nechám. V tom je, podle mne, největší deviza Nexus telefonů, tedy naprostá svoboda.  HALELUJA !!

Nexus vydrží, po pár cyklech nabití a vybití, více na baterku než DHD a má i lepší displej, hlavně venku na sluníčku je to znát, ale nic z toho by mě nepřesvědčilo přejít, nebýt podpory Google a stock ROM.

Nakonec moje hlavní plocha vypadá skoro jako na DHD, jsem prostě konzerva :-)


Tak co myslíte, dobrý krok, špatný ? Já mám vybráno, po nějaký čas bude mým telefonem Google Nexus S.

1 komentář:

  1. Určitě dobrý, sám ho mám, jsem spokojen :) btw. hezky udělaná plocha :) Teď zkouším Nemus Launcher a je hodně povedený.

    OdpovědětVymazat